Spansk mad er en social oplevelse

Måltider tager mange formater i Spanien, og i Valencia er der nogle virkelig fantastiske retter, herunder selvfølgelig den berømte paella. Valencia er hjemsted for paellaen og dens utallige versioner.

Hvorfor er paella sådan en berømt ret, og hvad bidrager den til at være en social oplevelse? Nå, det er sådan en berømt skål, fordi den er relativt let at lave, og du kan bruge alle slags ingredienser. Opskriften på Paella Valenciana er så varieret, som der er byer og landsbyer i den smukke middelhavsregion Valencia. Hver by har sin egen opskrift.

Med hensyn til at være en social skål er det en meget god skål for at få folk til at omgås og interagere af et par grunde:

Forberedelsen, hvis det er derhjemme, gøres ofte udendørs, hvilket gør det til et omdrejningspunkt for folk at samles rundt og se ingredienserne gå ind en efter en. Så folk diskuterer ingredienserne, madlavningsteknikken og hvad der passer, hvilket gør det hele mere til en oplevelse end bare et måltid på bordet. Du får se og dele madlavningsoplevelsen.

Det mest imponerende er dog, at det var og stadig er i mange husstande, traditionelt for alle at spise af paellapannen. Så alle deler bogstaveligt talt deres mad sammen. Mere af en social oplevelse er næsten umulig. Deling af mad fra en fælles gryde giver måltidet en ekstra facet, der straks giver alle noget til fælles, noget at dele.

En anden velsmagende og sjov skål i Valencia er Arroz al Horno (ovnkogt ris), som er en usædvanlig kødfuld skål, fordi ingredienserne udover ris, kikærter er sort budding, svinekød i små stykker og små krydrede kødboller. Denne skål koges i ovnen i en ru lerret, en meget typisk og meget velsmagende måde at tilberede opskriften på. Det er også en skål, der kan deles fra gryden.

Spanierne værdsætter deres familie frem for alt andet, og søndagen mødes afspejler altid den betydning, de giver deres familieforhold, og mad er central for genforeningerne. Forberedelsen og spisningen er næsten rituel, og maden er altid af fremragende kvalitet og variation og med masser af grøntsager.

Skriv et svar